UDGIVELSER
Bog: Unge og hash
Unge og hash - en guide til forældre og professionelle
Bogen giver gennem fakta og casehistorier konkrete bud på håndtering af udfordringer og dilemmaer, der følger med som forældre eller professionel til en ung med forbrug af hash.
Hvordan tager vi fat på snakken om hash og rusmidler med de unge? Hvordan skaber vi dialog i stedet for afstand og konflikt? Hvad gør vi, når de unges forbrug, står i vejen for de ungdomsliv, de ønsker sig?
At være forældre eller professionel til en ung med et skadeligt forbrug prikker til frustration og bekymringer, samtidig med at det, man plejer at gøre, ikke rigtig virker. Det fører ofte til tvivl, konflikter og afmagt, hvilket er dårlige betingelser for at få indflydelse på de unges forbrug.
Voksne skal på samme side af bordet som den unge og arbejde på god kontakt og støtte, og de skal være tydelige og passe på sig selv, så de holder hele vejen. Det er fuld af dilemmaer, men der er veje at gå midt i det svære.
Bogen giver konkrete forslag til, hvordan man kan forstå og håndtere situationer, der er forbundet med at være i relation til en ung, der har et forbrug af hash.
Læs hvad forfatter Anine Boisen siger om baggrunden for tilblivelsen af bogen.
Klik nedenfor hvis du ønsker foredrag eller undervisningsforløb indenfor Unge og Hash eller Forældreinddragelse i arbejdet med unge.
Bogen bliver anvendt af professionelle i deres behandlingsarbejde landet over. Her er respons fra en kollega:
”Vil bare dele en lille fortælling med dig. Jeg har en ung pige på 15 år i behandling. Hun har ressourcestærke forældre, som efterspurgte litteratur der kunne hjælpe dem til at støtte deres datter og forstå hendes forbrug. Jeg anbefalede din bog og den har gjort en verden til forskel for dem.
Da jeg begyndte at tale med dem, var de fyldt af tanker som, "hun kan ikke være herhjemme, hvis hun ikke ændrer sig", og nu er det blevet muligt for dem at skabe et godt og anerkendende hjem, til trods for datterens udfordringer. Bogen har gjort en kæmpe forskel for forældrene.
Det har også været en fordel for mig, da den gav os en fælles platform og et fælles udgangspunkt for at hjælpe deres datter”.
UDGIVELSER
Vi-modellen
Vi-modellen" hjælper forældre til unge med dobbeltdiagnose
Jeg har siden 2011 arbejdet som familieterapeut med fokus på forældre til unge med skadeligt forbrug af rusmidler. Det har jeg gjort både i egen praksis og hos Novavi Stofrådgivningen, der tilbyder behandling til unge med skadeligt forbrug af rusmidler og er specialiserede i unge med dobbeltdiagnose, dvs. unge med samtidig psykisk lidelse og brug af rusmidler.
Antallet af disse unge er stigende (1). I samarbejde med Novavi– og kvalificeret af evalueringer fra Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet – har jeg udviklet en model for forløb til forældre til unge med dobbeltdiagnose, der udkom i foråret 2020.
Hvad er Vi-modellen
Vi-modellen er et forløb til forældre til unge med dobbeltdiagnose. Vi-modellen består af syv møder. Fire gruppemøder med oplæg understøttet af visuelle modeller, anbefalinger og dialog, der blandt andet kommer omkring temaer som rusmidler,diagnoser, kommunikation, konflikt, skam, tillid, egenomsorg, familie og netværk.
Sideløbende er der tre individuelle samtaler, hvor forældreparrene hver især mødes alene med den professionelle, der leder gruppesamtalerne, og taler mere i dybden omkring individuelle udfordringer.